The Work

The Work is een mooie methode om je gedachten te onderzoeken en steeds meer over jezelf te leren. Doordat je je gedachten gelooft, veroorzaak je je eigen lijden. Je leert door The Work te doen, je gedachten op het hier en nu te focussen en de realiteit te accepteren in plaats van er tegen te vechten. Je kunt weer vrede vinden in jezelf en met de wereld.
 

Byron Katie was zwaar depressief toen ze in de dertig was. Ze sliep op de grond en kwam nauwelijks van haar kamer. Op een dag had ze een inzicht dat haar leven veranderde. Ze ontdekte dat ze leed wanneer ze haar gedachten geloofde en niet leed wanneer ze haar gedachten niet geloofde. Ze had altijd gedacht dat de oorzaak van haar depressie lag in de wereld om haar heen, maar ontdekte dat het veroorzaakt werd door wat zij geloofde over de wereld om haar heen. Als ze losliet dat het anders zou moeten zijn dan het was en de realiteit  aanvaardde, ervaarde ze enorme vrijheid en vreugde. Ze ging houden van wat is en creëerde de eenvoudige maar krachtige 4-vragen-methode The Work met als doel ook anderen te helpen hun lijden te beeïndigen.

Wanneer je The Work doet, ontdek je wie je bent door te zien hoe je denkt over andere mensen. Uiteindelijk zul je inzien dat alles buiten jezelf een weerspiegeling is van je eigen denken. Je kunt een ander niet veranderen. Het enige wat je kunt veranderen is jezelf.

Stap 1. Werkblad 'oordeel over je naaste'.
Voordat je het werkblad 'Oordeel over je naaste' invult, neem je een emotioneel moment – een stressvolle situatie - in gedachten. Je was bijvoorbeeld boos op iemand, teleurgesteld of je voelde je gekwetst of verdrietig door iemand. Je mag veroordelend zijn, helemaal open en eerlijk over de situatie en die ander.

Met deze situatie helder en duidelijk in je gedachten (stap terug in dat moment) vul je de zes vragen op het werkblad in.

Wanneer je alle antwoorden hebt opgeschreven, ga je deze 1-voor-1 onderzoeken met de vier vragen en omkering.


Stap 2. Onderzoek: de vier vragen en omkering.

  1. Is het waar? (Ja of nee, bij nee ga je door naar vraag 3.)

  2. Kun je zeker weten dat het waar is? (Ja of nee.)

  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

  4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Keer de gedachte om. Zoek dan drie specifieke, echte voorbeelden hoe elke omkering waar is voor jou in deze situatie.

The Work is een vorm van meditatie. Ben stil, duik in jezelf en sta open voor antwoorden die verder reiken dan wat je nu denkt te weten. Je hoofd vraagt, je hart antwoordt. Je kunt tot ontdekkingen komen over jezelf en je wereld die je hele leven blijvend zullen veranderen.


In het boek 'Vier vragen die je leven veranderen' laat Byron Katie stap voor stap zien hoe je The Work toepast.
Het werkblad 'Oordeel over je naaste' en duidelijke uitleg en instructies kun je vinden onder -Downloads- op:

Byron Katie

"Just like the lotus we too have the ability to rise from the mud, bloom out of the darkness and radiate into the world."

2015-2019 ~ Esther Benten / een Liefdevolle Wereld / Braak 75,  5501 DG te Veldhoven / 06-49706143

 

Privacyverklaring     Disclaimer     Voorwaarden

  • Facebook Classic
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • LinkedIn Classic